Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Volg ons
/
Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

ALS JE EEN HUIS GAAT KOPEN, VERKOPEN OF EEN TAXATIERAPPORT NODIG HEBT, DAN KAN HET ZIJN DAT JE VEEL VRAGEN HEBT. HIERBIJ DE VEELGESTELDE VRAGEN AAN DE MAKELAAR.

Hoe kies je de juiste aankoopmakelaar?

Laat meerdere makelaars komen om je huis te bekijken voel daarna aan welke makelaar (en kantoor) het beste bij je past. Het gaat om vertrouwen in de persoon en het kantoor waar hij/zij voor staat. 
 

waar heb ik een taxatierapport voor nodig?

Als je voor de aankoop van de woning een hypotheek afsluit, heb je veelal een taxatierapport nodig. Ook als je gaat verbouwen of je hypotheek wilt verhogen, is een taxatierapport benodigd.

 

wanneer verloopt de bedenktijd?

De wettelijke bedenktijd bestaat uit 3 dagen. De bedenktijd gaat in om 0.00 uur op de dag dat de koper een kopie van de compleet getekende koopovereenkomst heeft ontvangen.

 

ONTVANGEN KOOPOVEREENKOMST
BEDENKTIJD VERLOPEN OP
AANTAL DAGEN
Maandag
Donderdag
3 dagen
Dinsdag
Vrijdag
3 dagen
Woensdag
Maandag
5 dagen
Donderdag
Maandag
4 dagen
Vrijdag
Dinsdag
4 dagen

wat valt er onder de kosten koper?

De kosten koper bedraagt circa 5-6% van de aankoopprijs van de woning. De precieze hoogte hangt onder andere af van de hoogte van de aankoopkosten en financieringskosten. Onder Kosten Koper vallen de overdrachtsbelasting* en notariskosten voor de eigendomsakte. Het tarief voor overdrachtsbelasting bedraagt 2% als de woning wordt aangekocht voor eigen bewoning. 

 

* Ben je tussen de 18 en 35 jaar op het moment van verkrijgen van de woning en bedraagt de waarde van de woning maximaal € 400.000,-?
(let op, dit bedrag wordt € 440.000,- per 01-01-23) Dan kun je gebruik maken van de vrijstellingsregeling overdrachtsbelasting. 

Mag de makelaar doorgaan met bezichtigen als ik een bieding heb gedaan?

Ook als jij een bod heb gedaan mag de makelaar doorgaan met bezichtigen. Een bieding hoeft namelijk niet tot een verkoop te leiden.

Vaak zal de verkopende makelaar belangstellende mededelen dat er een bod ligt of dat er onderhandelingen zijn. 

wat is een gratis waardebepaling?

Met een gratis waardebepaling wordt er een beeld geschetst van de waarde van jouw woning. 

Belangrijk om te weten is dat een gratis waardebepaling geen officiële taxatie is. De waardebepaling kan je bijvoorbeeld niet gebruiken voor een hypotheekaanvraag bij een hypotheekverstrekker.

 

Dit is vaak de start van het verkopen van je woning. Je hebt een belangrijke eerste stap gezet! 

wat te doen bij verborgen gebreken?

In principe geldt dat je een bestaande woning koopt inclusief alle zichtbare en onzichtbare gebreken. En heb je als verkoper mededelingsplicht en als koper onderzoeksplicht. 

 

Heb je het idee dat er een verborgen gebrek in de woning is? Neem eerst contact op met de makelaar. De makelaar bespreekt het met de verkoper en dan komt de makelaar met een reactie naar de koper. 

×